Monday, December 31, 2007

Potret dan resipi Mee Udang

Bahan untuk dicelur
sebungkus mee kuning
isi ketam

Bahan Untuk Kuah
10 -15 ekor udang basah bersaiz sederhana

Bahan Dikisar
2 biji bawang besar
5 tangkai cili kering
2 ulas bawang putih
belacan sebesar ibu jari
Bahan Perasa
sedikit sos tomato - 3-6 sudu besar
sedikit teh sos cili - 3-6 sudu besar
garam - 1 sudu teh
gula - 1 -2 sudu teh

Bahan Tambahan
kobis dihiris halus
5 helai daun bawang
3 tangkai daun sup
5 Ketul kek ikan (Fish Cakes)
5 biji cili masak/cili padi (dihiris)
Limau kasturi
Bawang goreng

Panduan Memasak
1. Rebus udang dan toskan airnya , jadi kita mempunyai dua bahagian (satu bahagian udang dan satu lagi air rebusan udang). Tanggalkan kepala udang dan dikisar. Tapis air kepala udang , satukan kedalam air rebusan bersama bahagian badan udang.

2. Panaskan kuali , masukan minyak apabila sudah panas masukan bahan-bahan yang yang telah dikisar untuk ditumis.

3. Masukkan bahan perasa seperti sos cili , sos tomato , garam dan gula.

4. Apabila bahan yang ditumis telah wangi , masukan air rebusan bersama dengan udang tadi.

5. Biarkan seketika sebelum dihidangkan.



Panduan Hidangan

Hidangkan bahan-bahan tersebut setelah ianya dicelur

Susun mengikut kesesuaian anda samada untuk majlis atau hidangan keluarga




No comments: